Zonnepanelen

 

Het ultieme vrijheidsgevoel met uw camper of caravan krijgt u niet zo maar.

Wanneer u elke nacht gedwongen bent om uw reis/nutsvoorzieningen op te laden op bijv. de camping, blijft er van het vrijheidsgevoel weinig over.

Hoe mooi is het niet wanneer u niet meer van een stroompunt afhankelijk bent en er bijna vanuit kunt gaan dat de huishoudaccu altijd geladen is. Ik zeg bijna, omdat we natuurlijk altijd afhankelijk blijven van moeder natuur.

Zo is het heel goed mogelijk om een zonnepaneel (daglichtpaneel) op het dak van uw camper of caravan te plaatsen, zodat de huishoudaccu opgeladen wordt. Caravans gebruiken vaak een accu voor de stroomvoorziening van de Mover, toilet en waterpomp en die accu zal ook op spanning moeten blijven.

Aan de hand van de stroomgebruikers in uw camper/caravan kan berekend worden hoe groot de accu-capaciteit dient te zijn en de daarop aangesloten zonnepanelen.

Om de laadstroom te regelen die naar de accu(s) gaat is een laadstroomregelaar nodig. Als accu is aan te bevelen om een zgn. AGM accu te gebruiken. Een speciaal voor deze zaken ontwikkelde accu die afgesloten is. Deze is onderhoudsvrij en veroorzaakt geen dampen bij het laden.

Wij gebruiken BEAUT/Votronic voor accu’s, zonnepanelen (daglichtpanelen) en hoog rendement (MPPT) regelaars. Deze merken hebben bewezen goed te werken en betaalbaar te zijn.

Nieuw zijn de flexibele zonnepanelen die op het dak geplakt kunnen worden.

Graag installeren wij voor u de panelen en de gehele elektrische voorziening. Mocht u het zelf willen installeren dan kunt u bij ons terecht voor alle onderdelen.